Wederom kritiek op Makkelie na debacle in blessuretijd: 'Alles viel in duigen'

dinsdag, 25 juni 2024 om 13:30
copyright proshots 25591486
Danny Makkelie floot tot nu toe twee wedstrijden op het EK 2024, en beide optredens zijn hem op ferme kritiek komen te staan. Waar de bondscoach van Hongarije na het treffen met Duitsland losging op een uitgebleven VAR-ingreep, had de Kroatische bondscoach Zlatko Dalic maandagavond moeite met de berekening van de blessuretijd. Uitgerekend in de achtste en laatste minuut van de verlenging kwam Italië nog langszij (1-1), en daarmee veroordeelde het de Kroaten naar alle waarschijnlijkheid tot uitschakeling.
Kroatië kwam maandag in de 55e minuut op voorsprong, maar dreigde daarna te worden overlopen door de tegenaanval van Italië. Een aantal wissels deden de Kroaten goed, en vervolgens leek het land er alsnog in te slagen om een achtste finaleplek veilig te stellen. Dat was echter buiten invaller Zaccagni gerekend, die optimaal kon profiteren van de toegekende blessuretijd.

Een kleiner voetballand

Makkelie en zijn team besloten dat er acht minuten bijgeteld zouden worden, en dat vond Dalic niet te verdedigen. 'Er waren geen onderbrekingen in de wedstrijd en niet zoveel overtredingen. We hebben veel te lang gespeeld.' De bondscoach insinueert dat de status van Kroatië als voetballand misschien een rol heeft gespeeld bij de beslissing. 'Ik vraag me af of dit ook zou gebeuren bij landen als Portugal of Spanje', sprak hij naderhand.

Toch nog controverse

Tot de 98e minuut aan toe leek het erop dat er ditmaal niets op het optreden van Makkelie aan te merken zou zijn. Over de toegekende strafschop (hands van Frattesi, red.) bestond nauwelijks discussie, en de scheidsrechter ging zelf kijken om het juiste besluit te kunnen nemen. Verder hield de Nederlander de spelers kort door vooral in de tweede helft onomwonden met gele kaarten te strooien.
Krijg 50 of 100x je inzet terug als Nederland wint van Oostenrijk! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.