Zorgen in de tenniswereld: 'Drama voor de toekomst van het Nederlandse toptennis'

Sportnieuws
donderdag, 28 december 2023 om 21:00
copyright proshots 18549522
Nederlandse tenniscoaches en belanghebbenden van de landelijke tennisbond (KNLTLB) maken zich ernstige zorgen om de terugloop van het aantal beschikbare tennisbanen. Het gaat daarbij in het bijzonder om de indoorbanen, die op verschillende plekken geruimd worden om plaats te maken voor meer winstgevende alternatieven. Volgens ingewijden komt door deze ontwikkeling de toekomst van het Nederlandse toptennis in gevaar.
Tussen 2013 en nu zijn er in Nederland ongeveer 500 binnenbanen verdwenen. Jonge en ervaren tennissers die zich doorheen het seizoen willen ontwikkelen, zijn bij uitstek van deze banen afhankelijk, vooral als de buitenbanen door seizoensomstandigheden niet bespeelbaar zijn ('het is hier geen Spanje'). Inmiddels zijn er landelijk nog zo'n 900 in gebruik.

Uren maken

Tjerk Bogtstra, voormalig captain van het Nederlandse Davis Cup-team, legt uit waarom indoorbanen vooral voor de ontwikkeling van jongere tennissers cruciaal kunnen zijn. Bij slechter weer is een indoorbaan uitermate geschikt om op de service te trainen. Je hebt dan ook niet te maken met natte en wegwaaiende ballen. Een probleem is bovendien dat jonge tennissers nu vaak te weinig uren maken, omdat een goede buitenbaan niet altijd beschikbaar of goed bespeelbaar is. De tennisbond vindt het belangrijker dat talenten veel uren maken, al dan niet in de zaal, dan dat ze trainen op een specifieke ondergrond.

Nieuwe bestemming

Veel indoorbanen zijn in handen van ondernemers, die in veel gevallen besluiten om ze om te laten bouwen tot padelbanen, bowlingbanen of speelparadijzen. Deze gelegenheid leveren per vierkante meter namelijk meer geld op. 'Ik begrijp die ondernemers heel goed, maar het is slecht voor de tennissport', stelt Peter Lucassen, als trainer verbonden aan de Fransman Gaël Monfils. 'Je moet ervoor zorgen dat kinderen niet op jonge leeftijd voor een andere sport gaan kiezen als ze in de winter niet of nauwelijks fatsoenlijk kunnen tennissen', vult Bogtstra aan.

Ongelukkige concurrentiestrijd

De KNTLB ziet de ernst van de situatie in. De bond heeft een 'Hallenplan' gemaakt aan de hand waarvan het gaat investeren in indoorhallen. Martin van der Brughhen, de voormalige coach van Kiki Bertens, wijst erop dat er eigenlijk iemand bij de KNTLB aangesteld zou moeten worden die de belangen van het tennis verdedigt ten opzichte van de padelsport. Die is in Nederland namelijk aan een fikse opmars bezig, en dat leidt tot 'baanconcurrentie'. Een ongelukkige situatie, aangezien er geen aparte padelbond is, maar de aanwas momenteel wel ten koste gaat van het (indoor)tennis. 'Er is in ons land sowieso meer ruimte voor sport nodig. Dit is een oproep aan de nieuwe regering, maar ook aan gemeentebesturen', reageert bondsdirecteur Erik Poel op Van der Brughhens appel.