Van de Zandschulp klaar in Hongkong na lange driesetter

woensdag, 03 januari 2024 om 11:28
copyright proshots 17303764 1
Botic van de Zandschulp is op woensdag in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Hongkong uitgeschakeld. Het zag er lange tijd naar uit dat Nederlander met de overwinning aan de haal zou gaan tegen de achttienjarige Chinees Shang Juncheng. Uiteindelijk gaf Van de Zandschulp de wedstrijd toch nog weg en moest hij de zege aan zijn jonge tegenstander laten.
Na een intense wedstrijd van 3,5 uur stapte Van de Zandschulp als de verliezer van de baan. Shang, die aanzienlijk lager op de wereldranglijst staat (50e tegenover 183e), haalde de overwinning binnen met 6-7 (5), 7-6 (2) en 7-6 (2).
In de beslissende set leek Van de Zandschulp bij een achterstand van 5-3 en 30-15 al hard op weg naar een nederlaag. Ondanks zijn comeback en enkele fraaie punten, moest hij uiteindelijk toch de overwinning in de tiebreak aan Shang laten. Op Nieuwjaarsdag wist Van de Zandschulp de openingsronde in Hongkong nog te winnen door de Japanner Shintaro Mochizuki te verslaan. Dit deed hij zonder een set te verliezen (7-5 en 6-1).

Eerste wedstrijden onder nieuwe coach

Deze wedstrijden waren voor Van de Zandschulp de eerste onder leiding van zijn nieuwe coach, de Zweed Johan Örtegren. Aan het einde van het vorige seizoen zette hij de samenwerking met coach Sven Groeneveld stop.
Shang heeft in de openingsronde van het ATP-toernooi al de nodige indruk gemaakt door Laslo Djere (ATP-33), een speler in de topvijftig, te verslaan. In de strijd om een plek in de halve finale zal de jonge Chinees het opnemen tegen Frances Tiafoe (ATP-16) of Miomir Kecmanovic (ATP-54).