Organisatie Vlaamse wielerkoers door het stof na 'bedroevende' cartoon over Van Aert en Van der Poel

Sportnieuws
dinsdag, 23 januari 2024 om 15:23
copyright proshots 20280035
De organisatie van de Vlaamse voorjaarsklassieker E3 Saxo Classic heeft maandagavond uitgepakt met een mindere move. Naar aanleiding van de wereldbekerwinst van Wout van Aert in Benidorm wilde het namelijk uitpakken met een humoristische cartoon over de Belg en Mathieu van der Poel, maar dat pakte totaal verkeerd uit.
'Wout Van Aert (sic.) zonder zadel over de meet!', klonk de slogan van de E3 Saxo Classic, die al meteen de toon zette met een schrijffout. 'LGBTQ-gemeenschap laaiend enthousiast... Over die regenboogtrui van Van der Poel natuurlijk', ging de cartoon verder. Op weg naar winst in de veldrit in het Spaanse Benidorm verloor Van Aert namelijk zijn zadel, nadat hij een foutje had gemaakt bij de balkjes. Van der Poel won dan weer voor het eerst dit seizoen niet na een heftige val.

Kwaad bloed

De cartoon zette uiteraard kwaad bloed bij de LGBTQ+-gemeenschap en ook bij mening wieleranalist. 'Wat een bedroevend niveau', weer postte Thijs Zonneveld enkele uren nadien. Na de vele negatieve reacties haalde de organisatie de cartoon alweer offline.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de E3 Saxo Classic controverse uitlokt met zijn cartoons en affiches over de Vlaamse voorjaarskoers. Beginnen doen we in 2015, waar de prangende vraag 'Wie knijpt ze in Harelbeke?' gesteld werd, uiteraard met de verwijzing naar Peter Sagan, die in 2014 een Belgische podiummissen in de billen kneep na de Ronde van Vlaanderen. Vier jaar later was er opnieuw veel te doen omtrent de banner, toen twee gebodypainte vrouwen een kikker vormden. De internationale wielerbond UCI tikte de organisatoren zelfs op de vingers, waarna de poster offline gehaald werd.
Vorig jaar wilde de E3 dan weer komaf maken met alle commotie en hectiek door de slogan 'Let's talk about the race' te gebruiken bij een mysterieuze vrouw, die de lippen stijf op elkaar houdt, te plaatsen. Het was 'een zet tegen al het gif en alle negativiteit', volgens bedenker Jacques Coussens. 'Negen van de dertien vorige banners werden in twijfel getrokken. Er ontstond heel wat commotie bij sommigen. Waarom is mij nog altijd een raadsel. Het was nooit de bedoeling iets ordinairs te brengen. Het betrof steeds kunstige afbeeldingen', zei hij toen aan HLN.
© IndeLeiderstrui