Alcaraz verbaast de pers na verloren finale: 'Ik verliet de baan echt heel blij'

maandag, 21 augustus 2023 om 18:12
alcaraz
Carlos Alcaraz verloor nipt de finale van het ATP-toernooi van Cincinnati tegen Novak Djokovic. Na afloop gaf hij een emotionele toespraak aan het publiek in Ohio. Later op de persconferentie, toen hij eenmaal gekalmeerd was, kwam hij terug op zijn toespraak.
'Ik ben echt trots op mezelf. Ik sprak en ik weet niet waarom ik huilde, want ik vocht tot de laatste bal. Ik had bijna een van de grootsten uit onze sport verslagen', zei de Spanjaard tegen de pers. 'Het is gek om er nu over te praten, maar ik verliet de baan echt heel blij met wat ik deed.'
De nummer 1 van de Pepperstone ATP-ranglijst had een groot deel van de wedstrijd onder controle. Hij leidde met een set en 4-2 en was nog twee servicegames verwijderd van het winnen van de titel. Zelfs na het verliezen van zijn servicegame kreeg hij een matchpunt in de tiebreak van de tweede set. Dat benutte hij niet, maar in plaats van te treuren over de gemiste kansen, gaf Alcaraz credits aan zijn tegenstander.
'Vandaag was het echt heel moeilijk om tegen Novak te spelen. Hij plaatste bijna elke bal vijf, zes, zeven keer in het veld. Dus vechten en rennen van de ene naar de andere hoek is echt moeilijk voor bijna de hele wedstrijd', zei Alcaraz. 'Ik probeerde fysiek goed te blijven, maar het was zwaar.' Bijkomend nadeel voor Alcaraz was dat de wedstrijd drie uur en 49 minuten duurde, een record in een Mastersfinale van drie sets.
'Zoals ik al zei, ik gaf alles op de baan', gaat de twintigjarige wonderkind verder. 'Voor mij is het geweldig dat hij weet dat elke keer als hij tegen mij speelt, het hem doet denken aan spelen tegen Rafa of tegen de besten. Dat betekent dat we op de goede weg zijn.'
Zelfs nadat Djokovic terugvocht om een beslissende set af te dwingen en vervolgens de voorsprong pakte, gaf Alcaraz niet op. De Spanjaard redde 12 van de 13 breakpunten die hij kreeg in de laatste set om de wedstrijd spannend te houden en uiteindelijk een tiebreak af te dwingen. Op veel van die beslissende punten speelde Alcaraz zonder angst, waarbij hij risicovolle serve-en-volley-acties inzette.
'Het is iets waar ik me comfortabel bij voel, af en toe serveren en naar het net gaan. In dat moment zag ik dat het vanaf de baseline voor mij nog moeilijker was om een punt te winnen. Dus besloot ik om serve en volley te spelen. Mijn coach zei hetzelfde vanaf de tribune. 'Ga naar het net. Ga naar het net', herinnerde Alcaraz zich. 'Ik zag dat het werkte, dus besloot ik het vaker te doen in de derde set omdat ik fysiek op mijn limiet zat.'
Djokovic won de titanenstrijd uiteindelijk en scheurde zijn shirt van vreugde stuk. direct na de wedstrijd was de Serviër vol lof over de prestatie van Alcaraz en verklaarde de wedstrijd 'een van de zwaarste wedstrijden die ik ooit in mijn leven heb gespeeld'. laatstgenoemde was blij om die vriendelijke woorden van de winnaar te horen.
'Het is geweldig om zoiets te horen van Novak, die iconische wedstrijden heeft gespeeld. Dat hij zei dat sommige wedstrijden tegen mij een van de zwaarste waren die hij heeft gespeeld, is fantastisch. Dat betekent dat mijn team en ikzelf goed werk leveren en op de goede weg zijn', zei Alcaraz. 'Vanwege wedstrijden zoals deze weten we dat we op dezelfde manier moeten blijven werken als we nu doen.'