Zwak Oranje verliest van Oostenrijk en wacht monsterklus in achtste finales

dinsdag, 25 juni 2024 om 20:00
copyright proshots 25596660
Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond een nederlaag geleden tegen Oostenrijk. Oranje kon niet op tegen het team van Ralf Rangnick en scoorde uiteindelijk één doelpunt minder dan Oostenrijk (2-3). Door deze verliespartij gaat Nederland als beste nummer drie door naar de achtste finales, waar een groepswinnaar als tegenstander wacht.
Oranje begon in Berlijn met drie wijzigingen. Lutsharel Geertruida verving Denzel Dumfries, Joey Veerman keerde terug en Donyell Malen startte als rechtsbuiten. Deze twee laatstgenoemden waren echter representatief voor de dramatische prestatie van het Nederlands elftal in de eerste helft. Oostenrijk begon gedurfd en dwong al na zes minuten een eigen doelpunt van Malen af. De aanval ging mis toen hij een voorzet probeerde te verwerken: 0-1.
Na ongeveer vijftien minuten liet Nederland voor het eerst van zich horen. Tijjani Reijnders kreeg een kans, maar schoot de bal verkeerd. Ook Malen miste toen hij na 24 minuten een grote kans kreeg om zijn fout goed te maken. Verder was het onthutsend wat Oranje voor rust liet zien. Een woedende Ronald Koeman greep na 34 minuten in: een zeer zwakke Veerman, die nauwelijks een bal goed raakte, werd vervangen door Xavi Simons.
Desondanks ontsnapte Nederland niet veel later aan een grotere achterstand. Bart Verbruggen dook op de bal voordat Marko Arnautovic kon scoren. Pas kort voor rust liet Oranje weer van zich horen. Memphis was gevaarlijk, maar zijn inzet werd voor de lijn weggehaald en bovendien stond hij buitenspel.

Gakpo scoort vlak na rust

In de kleedkamer van Nederland moet het ongetwijfeld stevig toegesproken zijn en dat leek al snel resultaat te hebben. Cody Gakpo ontsnapte aan zijn tegenstander en krulde de bal in het doel. Plotseling leek Oranje wakker en een kopbal van Virgil van Dijk uit een hoekschop ging maar net over. Ondanks deze opleving ging het na een klein uur toch weer mis. Florian Grillitsch kreeg de ruimte om een voorzet te geven en Romano Schmid troefde Gakpo eenvoudig af: 1-2.
Koeman bracht eerst Georginio Wijnaldum en Micky van de Ven, en na 72 minuten was het de beurt aan supersub Wout Weghorst, die Malen verving. Het was echter de veel bekritiseerde Memphis die Oranje weer op gelijke hoogte bracht. De scheidsrechter floot in eerste instantie voor hands, maar werd gecorrigeerd door de VAR. Ook Weghorst had met een assist zijn aandeel.
Dit betekent een zeer teleurstellend einde van de groepsfase. Doordat Frankrijk gelijkspeelde tegen Polen (1-1), is Oostenrijk groepswinnaar, gevolgd door Les Bleus. Oranje eindigt als derde en moet rekening houden met een zware tegenstander in de achtste finales.
Waar de Nederlandse toeschouwers hoopten dat Oranje zou doordrukken, gebeurde het tegenovergestelde. Oostenrijk was onverbiddelijk voor het slordige Oranje en tekende niet veel later alweer voor de 2-3 via Marcel Sabitzer. In de slotfase maakte Weghorst bijna nog het verschil, maar dit keer schoot hij over.
Krijg 50 of 100x je inzet terug als Nederland wint van Oostenrijk! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.