Winning-streak Verstappen ten einde, Sainz wint Grand Prix van Singapore

zondag, 17 september 2023 om 16:19
copyright proshots 22377348
Carlos Sainz heeft de tweede overwinning uit zijn carrière gepakt op de straten van Singapore. De Spanjaard reed relatief vlekkeloos naar de winst, ondanks de chaos van de twee safety cars tijdens de wedstrijd. George Russell maakte in de laatste ronde een kostbare fout en gooide een derde plek weg en eindigde in de barrières. Norris pakte P2 en Hamilton maakte het podium compleet. Verstappen wist de schade te beperken door P5 te pakken.
Negentien coureurs verschenen aan de start op het Marina Bay Street Circuit. Lance Stroll kon vanwege zijn zware crash tijdens de kwalificatie op zaterdag niet aan de race meedoen. Alfa Romeo-coureur Zhou Guanyu moest zijn race in de pitstraat starten, vanwege een motorwissel. De meeste coureurs startte op de medium-banden, een uitzondering daarop waren de Red Bull-coureurs die op de hards stonden. Charles Leclerc en Oscar Piastri gingen weer voor een andere strategie, en startte op de softs.
Carlos Sainz, voor de vijfde keer in zijn carrière op poleposition, wist zijn startplek goed te verdedigen. Teamgenoot Leclerc ging gelijk met Sainz mee, en wist zo de tweede plek van George Russell af te pakken. Ook Lewis Hamilton ging aan zijn teamgenoot voorbij, maar omdat dat buiten de baan gebeurde, moest Hamilton die derde plek daarna weer teruggeven. Even later moest Hamilton ook Lando Norris voor zich laten gaan. Voor Yuki Tsunoda was de race al voor het einde van de eerste ronde afgelopen: de Japanner kwam langs de baan terecht na een touché met Sergio Pérez, en moest zijn verdere race opgeven.

Verstappen begint aan zijn opmars

Max Verstappen begon ondertussen aan zijn opmars, en lag in ronde vier al op P9, twee plaatsen hoger dan zijn startplek. Red Bull leek aan de begin van de race het racetempo weer te hebben gevonden, want de Nederlander wist twee rondes later ook na een mooi gevecht Kevin Magnussen in te halen. Zhou zette ondertussen als eerste de snelste raceronde neer. In ronde 10 pakte Sainz deze ronde van de Chinese coureur af, met een tot dan toe snelste tijd van 1:39,6. De Spanjaard reed op dat moment een fijne race, want hij liet ook in de boordradio aan zijn ingenieur weten dat hij makkelijk de hele race op datzelfde tempo door kon rijden. Leclerc was het echter niet met Sainz een, en merkte via de boordradio op dat Sainz langzamer ging rijden in ronde 13.
Russell was ondertussen wat weggezakt op P3, en deed, met een gat van twee seconden naar de tweede plaats van Leclerc, even niet meer mee om de leiding in de wedstrijd. Het tempo van Ferrari begon daarna echter weer wat te zakken, waardoor Russell, Norris en Hamilton weer naar het tweetal aan de leiding van de race kon rijden. Ferrari droeg Leclerc op om een gat van drie seconden tot Sainz te laten vallen, om zo de Spanjaard rugdekking te kunnen geven. Het was wel stuivertje wisselen tussen de twee wat betreft de snelste rondetijd.

Sargeant veroorzaakt eerste safety car

Piastri kreeg te horen dat er regen aan zat te komen in ronde 19. Voor Logan Sargeant was er geen regenbui nodig, want de Amerikaan kwam door een moment van onderstuur in de barrière terecht. De coureur beschadigde daarmee de voorvleugel van zijn Williams, waardoor hij de pits in moest. Doordat er brokstukken door de crash op de baan terechtkwamen, kwam er een safety car op de baan. Verschillende coureurs doken daardoor de pits in om naar de harde band te gaan, waaronder de Ferrari- en Mercedes-coureurs, waardoor Verstappen op P2 terechtkwam. Leclerc werd in de pits opgehouden door Hamilton, en hierdoor viel de Monegask terug naar P6. Fernando Alonso reed over de witte lijn bij het ingaan van de pitstraat, waardoor de Spanjaard under investigation kwam. Alonso kreeg er uiteindelijk een vijf seconden-tijdstraf voor.
Bij de herstart wist Verstappen niet mee te komen met Sainz, en al gauw was er een gat van 1 seconde tussen de raceleider en de P2 van Verstappen. Doordat Verstappen op oude harde banden stond, kwamen Russell en Norris twee ronden later ook aan de Nederlander voorbij, waardoor Verstappen terugviel naar P4. Een gevecht tussen Hamilton en Pérez liep met een sisser af, en de twee coureurs raakten elkaar net niet, maar Hamilton haalde even later wel de Mexicaan in. De Red Bulls zakte daarna steeds verder door het veld terug, en in ronde 28 lagen Verstappen en Pérez respectievelijk weer op P6 en P7.

Motorpech Ocon zorgt voor tweede safety car

Halverwege de wedstrijd leek de rust op het circuit weer terug te keren, en kwam er een DRS-treintje tussen de top vier van Sainz, Russell, Norris en Hamilton. Leclerc maakte de top vijf compleet. Een gevecht om de tiende plek tussen Magnussen en Pierre Gasly eindigde uiteindelijk in ronde 36 met een Magnussen die buiten de baan terechtkwam, en de Deen zakte daarmee terug naar P16. Een inhaalactie van Alonso op Pérez pakte verkeerd uit voor de Spanjaard, want Esteban Ocon wist met de coureur mee te komen en hem zo in te halen. De twee probeerden ook daarna om Pérez in te halen, maar de Mexicaan wist, ondanks het gebrek aan grip, zowel Alonso als Ocon achter zich te houden. In ronde 39 wist Ocon wel te doen wat Alonso eerder niet lukte: hij haalde Pérez in. De volgende ronde was het hek van de dam en haalde de ene naar de andere coureur de Mexicaan in. Pérez dook in ronde 40 daarom de pits in voor een set medium-banden.
Ook Verstappen kwam in ronde 41 de pits in, om eveneens naar de mediums te gaan. De Nederlander zakte daarna terug naar P15. Ocon veroorzaakte de tweede safety car van de race. De Fransman stond in ronde 44 met motorpech aan de kant, waardoor het einde race was voor Ocon. De Mercedes-coureurs gebruikte de safety car om de pits in te duiken voor medium-banden, terwijl de Ferrari's buiten bleven. Ook Alonso dook de pits in, maar doordat de achterste krik niet losging, verloor de Spanjaard te veel tijd en zakte hij terug naar P15. De pech was voor Alonso nog niet voorbij, want hij stond even later ook nog even langs de baan en veroorzaakte kort een gele vlag.

Verstappen beperkt de schade, terwijl Sainz zijn tweede overwinning binnenhaalt

Terwijl het gevecht aan de voorkant van het veld tussen de Ferrari's, Mercedessen en Norris ging om de overwinning, reed Verstappen weer terug de punten in met een inhaalactie op Zhou. Verstappen begon zich daarna langzaam weer omhoog te vechten, en wist na een gevecht met Liam Lawson naar P8 te rijden. Mercedes zette ondertussen de aanval in op de Ferrari's. In ronde 54 wist Russell Leclerc in te halen voor P3, en ook Hamilton ging de Monegask daarna voorbij. Verstappen klom ondertussen op naar P6.
Drie ronden voor het einde barstte het gevecht om de tweede plaats los, en kwamen de Mercedessen in de DRS van Norris terecht. Een aantal rondes lang kwamen de Mercedessen steeds dichterbij, maar een fout van Russell kwam hem duur te staan en de Brit eindigde in de laatste ronde in de barrières. Verstappen kon profiteren van deze fout en eindigde op P5, vlak achter Leclerc. Sainz pakte zijn tweede overwinning in zijn carrière.