Waarom Jude Bellingham waarschijnlijk al op voorhand niet blij is met de scheidsrechter bij Nederland-Engeland

Sportnieuws
maandag, 08 juli 2024 om 12:15
jude bellingham
Felix Zwayer is door de UEFA aangesteld als scheidsrechter voor de halve eindstrijd tussen Nederland en Engeland. Bij het horen van die naam zal bij Jude Bellingham ongetwijfeld nog een belletje rinkelen. De sterspeler van de Engelsen keert woensdag terug in het stadion van Borussia Dortmund, waar hij in 2021 een verhitte clash met rivaal Bayern München uitvocht. Toen Zwayer tijdens die wedstrijd een aantal dubieuze beslissingen nam, wist Bellingham een matchfixing-schandaal van zeventien (!) jaar eerder op te rakelen.
Eerst even een resumé van Zwayers aanstellingen op dit toernooi. De Duitser floot in de groepsfase Italië-Albanië (2-1) en Portugal-Turkije (3-0). Het Nederlands elftal kreeg daarna met hem in te maken in de clash met Roemenië (eveneens 3-0). Het zal voor Zwayer prettig zijn geweest dat twee van zijn drie wedstrijden in een ruime uitslag eindigden. Dat geeft in beginsel al minder kans op discussies over bepalende beslissingen. Verder profiteert de arbiter van het feit dat Duitsland niet meer in het toernooi zit.

Kroongetuige

Zo soepel als Zwayer zich door dit toernooi beweegt, zo controversieel is zijn (vroegere) geschiedenis als scheidsrechter. In 2005 werd zijn collega Robert Hoyzer veroordeeld voor matchfixing, en Zwayer werd in die zaak aangeduid als kroongetuige. Hoyzer nam geld aan van de Kroatische maffia om de resultaten van voetbalwedstrijden te beïnvloeden. Hij deed dit met vermeend medeweten van Zwayer, die bovendien zwijggeld zou hebben aangenomen. De huidige EK-scheidsrechter ontkent tot op de dag van vandaag dat hij bij het schandaal betrokken was, maar kreeg destijds wel een schorsing van een half jaar aan zijn broek.

Mondige Bellingham

In 2021 kwam Zwayer weer negatief in de belangstelling te staan toen hij Bayern München in de clash met Dortmund een discutabele strafschop gaf. Jude Bellingham dacht daar destijds het zijne van: 'Je kunt meerdere beslissingen in deze wedstrijd in twijfel trekken', zei hij nadien tegen Viaplay. 'Als je de grootste wedstrijd in Duitsland aan een scheidsrechter geeft die al eens veroordeeld is geweest voor matchfixing, wat verwacht je dan?' De DFB gaf de toen achttienjarige Bellingham een boete van zo'n 40.000 euro.

Ruimte voor protest

Het is vrij onwaarschijnlijk dat Bellingham Zwayer vergeten is. Zijn functioneren zal woensdag extra onder het vergrootglas liggen, en de middenvelder kan zich zelfs wat protest veroorloven: na de kwartfinales, waarin Bellingham nog wel op scherp stond, zijn alle opgetelde gele kaarten namelijk weer op nul gezet. Spelers van Engeland én Nederland zullen de gehoopte finale dus alleen missen als zij woensdag rood krijgen.
Overigens heeft Bellingham zelf ook geen schoon blazoen: op sociale media en in de (internationale) voetbalkaterns stelden velen na de achtste finale tegen Slowakije (2-1) vraagtekens bij zijn manier van juichen (een grijpgebaar richting het kruis, red.). De UEFA heeft de Engelsman inmiddels beboet, maar een schorsing bleef achterwege.