[Video] Ajax begint voorbereiding op het nieuwe seizoen slecht met thuisnederlaag tegen PEC Zwolle

vrijdag, 05 juli 2024 om 19:32
Ajax is de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen met een 0-1 nederlaag tegen PEC Zwolle. De uitslag komt niet bepaald overeen met het wedstrijdbeeld. De Amsterdammers wisten vooral na rust enorm veel kansen te creëren, maar scoren deed het niet.
Ajax begon redelijk aan de eerste helft. Via Mika Godts, die zijn dribbelende vaardigheden liet zien, werden de Amsterdammers enkele keren dreigend. Zo omspeelde Belg meerdere spelers van PEC Zwolle om vervolgens af te leggen aan Devyne Rensch. De verdediger mikte echter over.
Even later leek Ajax nog een grote kans te creëren. Na een goede pass van Henderson werd Carlos Forbs de diepte ingestuurd. De Portugees legde af, maar Godts kon er - door ingrijpen van PEC-verdediger Reijnders - net niet bij.
Naarmate de eerste helft vorderde, werd het spel van Ajax steeds statischer en trager. De ploeg van Farioli - de trainer was zelf overigens constant fanatiek aan het coachen langs de zijlijn - probeerde hoog druk te zetten en dat zorgde ervoor dat PEC ruimte kreeg in de tegenaanval. Zo konden de Zwollenaren ontsnappen en dat leek vooral te komen nadat Rensch het buitenspel aan het opheffen was. Uiteindelijk leek het gevaar geweken, maar na slap verdedigen van onder meer diezelfde Rensch kon PEC-speler Anthony Fofana alsnog uithalen en zelfs scoren.
In de laatste 20 tot 25 minuten van de eerste helft speelde Ajax stroef en kwam het niet echt aan goede aanvallen toe. PEC Zwolle wist nog enkele kansen te creëren, maar echt getest werden de keepers Ramaj en Vermeer niet meer.

Volop kansen voor Ajax na rust

Ajax kwam na rust goed uit de startblokken. De Amsterdammers wisten enkele goede kansen te creëren en waren enkele malen heel dicht bij de gelijkmaker. Zo raakte Henderson - via doelman Jasper Schendelaar - de paal en misten Jorrel Hato, Jakov Medic en Forbs van dichtbij hele grote kansen op de gelijkmaker.
Na een uur besloot Farioli zijn complete ploeg te wisselen en kwamen er elf andere spelers te spelen. Van die elf namen was Kian Fitz-Jim al snel gevaarlijk. De aanvallende middenvelder zette een aanval zelf op, ging de combinatie aan en speelde vervolgens knap een PEC-verdediger uit. Met zijn schot was vervolgens weinig mis, maar Schendelaar kon knap redding brengen.
Niet veel later was Ajax opnieuw gevaarlijk. Christian Rasmussen, vorig jaar nog verhuurd aan FC Nordsjaelland, werd de diepte ingestuurd, maar vond met zijn schot Schendelaar op zijn weg. Even later was Ajax opnieuw dicht bij de gelijkmaker. Dit keer was het Rijkhoff met een gevaarlijk schot - na knap voorgeven van Gaaei - die bijna dacht te scoren, ware het niet dat Schendelaar opnieuw redding kon brengen.
In de slotfase kreeg PEC Zwolle via een vrije trap nog een goede mogelijkheid om de score uit te breiden. Dat lukte, terwijl Remko Pasveer even mis leek te tasten, niet. Diezelfde Pasveer hervatte het spel razendsnel en stuurde Rasmussen weg. De Deen legde af op Kristian Hlynsson, maar de IJslander kon vlak voor het doel eveneens niet zorgen voor de gelijkmaker. De grootste kans van de tweede helft was misschien wel vlak voor tijd via Fitz-Jim. De middenvelder, die uitstekend inviel, kreeg de bal aangelegd van Gaaei, legde bal klaar voor zichzelf, maar schoot van dichtbij over.
Uiteindelijk lukte het Ajax niet om tot scoren te komen, maar heel kritisch zijn zou een bepaalde vorm van scorebordjournalistiek zijn. Zeker na rust wist de ploeg van Farioli ongelooflijk veel grote kansen te creëren en zou een ruime overwinning voor Ajax meer dan terecht zijn geweest. Dinsdag speelt Ajax tegen STVV en dan kunnen de Amsterdammers zich in ieder geval qua eindresultaat herpakken.