Van Basten kraakt Ajacied in nieuwe rol compleet: 'Hij was echt dramatisch'

maandag, 08 januari 2024 om 14:55
copyright proshots 8780054
In het oefenduel met Hannover 96 slaagde Steven Berghuis er niet in om indruk te maken op Marco van Basten afgelopen zondag. De 32-jarige Ajacied liet in de eerste helft als rechtsbuiten nog enigszins zijn creativiteit zien, maar volgens de analyticus zakte zijn niveau na rust helemaal weg als nummer 10.
Ajax overtuigde in de eerste helft en kwam op een 2-0 voorsprong dankzij doelpunten van Brian Brobbey en Steven Bergwijn. Na de rust was het verval echter zeer groot en slaagde de ploeg er nauwelijks in om nog gevaar te stichten, waardoor ze uiteindelijk blij mochten zijn met een moeizame 2-1 overwinning.
'Het is positief dat je wint, dat geeft minder gedoe dan verliezen in deze wedstrijd', zegt Van Basten bij Ziggo Sport. 'Er is al veel kritiek op Ajax. Je probeert de goede dingen te benoemen en positief te blijven, maar dat is na de tweede helft een hele uitdaging.'

'Geen initiatief en slap'

Volgens de analyticus was Ajax na rust 'initiatiefloos, slap en niet goed'. 'In de eerste helft zetten ze hoog druk, veroverden ze de bal en creëerden ze kansen, maar de tweede helft was echt teleurstellend.' Van Basten uitte met name kritiek op Berghuis. 'Hij verplaatste zich naar het middenveld en dacht dat hij een nummer 10 was. Hij deelde alleen passes uit, maar dat had geen enkel effect. Het was echt dramatisch.'
Ajax begon het oefenduel met een middenveld bestaande uit Benjamin Tahirovic, Kenneth Taylor en Kristian Hlynsson. In de 70ste minuut zakte Berghuis een linie, nadat Taylor werd vervangen door Jaydon Banel. 'Berghuis kwam zogenaamd het middenveld versterken, maar er kwam niets creatiefs van zijn voeten. Veel balverlies, weinig beweging', concludeerde Van Basten kritisch.