Frenkie de Jong uit frustratie na verhit duel met Getafe: 'Het is echt een schande'

maandag, 14 augustus 2023 om 13:37
Frenkie de Jong
FC Barcelona heeft de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe seizoen niet weten te winnen. Uit tegen Getafe kwam de ploeg van trainer Xavi niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Zoals we Getafe inmiddels kennen haalde de ploeg alles uit de kast om een resultaat te behalen. Dit leidde tot grote frustraties bij de spelers en staf van de regerend landskampioen.
Vanaf het beginsignaal werd al duidelijk met welke tactiek Getafe de wedstrijd tegen Barcelona inging. Tijdrekken, schwalbes en geniepige overtredingen achter de rug van de scheidsrechter maken. In plaats van de rust te bewaren sloeg de vlam al snel in de pan bij Barcelona-speler Raphinha. De Braziliaan was het gedrag van zijn tegenspelers zo zat dat hij na een half uur spelen een elleboogstoot uitdeelde en met rood kon vertrekken.
Frenkie de Jong vindt dat de scheidsrechters in Spanje veel harder moeten optreden. 'Het is echt een schande dat La Liga hier niet tegen optreedt’, werd hij geciteerd door Mundo Deportivo. 'Getafe pakte zo twintig of dertig minuten, het is een schande. Scheidsrechters in La Liga moeten echt andere beslissingen gaan nemen, net zoals in de Premier League wordt gedaan. De arbitrage moet gaan optreden tegen tijdrekken', zijn de duidelijke woorden van de Nederlander.
Het lukte Barcelona niet om in de eerste wedstrijd de muur van Getafe te slechten. Ook niet in de tweede helft toen de thuisploeg met tien man kwam te staan na een rode kaart voor Jaime Mata. Trainer Xavi, die ook met rood werd weggestuurd, is helder in zijn analyse. 'We hebben ons best gedaan en verdienden te winnen. We hebben een punt gepakt, maar dat vinden we niet genoeg. De scheidsrechter is degene die het heeft laten escaleren, maar het is wat het is', aldus Xavi die toelicht waarom hij werd weggestuurd. 'Ik vertelde hem dat hij te veel overtredingen toestond en daarom stuurde hij me weg. Het was ook vreemd dat hij 20 minuten extra tijd gaf. We houden onszelf voor de gek, het is belachelijk.'