Feyenoord-supporters ontsnapten volgens onderzoekers aan ramp in ontspoord bekerduel tegen Ajax

Sportnieuws
dinsdag, 14 november 2023 om 16:52
copyright proshots 20439863
Feyenoord-supporters ontsnapten in april dit jaar aan een 'levensgevaarlijke situatie' tijdens het ontspoorde bekerduel tegen Ajax. Dat zeggen onderzoekers van het Auditteam Voetbal en Veiligheid, die uitgebreid onderzochten wat er rond en tijdens de wedstrijd allemaal mis ging. Door de grote brandveiligheidsrisico's had het treffen in De Kuip na het aansteker-incident met Davy Klaassen in een nog grotere ramp kunnen eindigen.
De verhoogde brandveiligheidsrisico's werden veroorzaakt door de combinatie van 'binnengesmokkelde fakkels en vuurwerk, grote spandoeken en overvolle supportersvakken, waarbij ook alle trappen bezet waren'. De onderzoekers noemen het een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Gecoördineerde acties

De NOS vat in een uitgebreid artikel over het onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van de Rotterdamse vierhoek (gemeente, politie, Openbaar Ministerie en Feyenoord), samen tot welke resultaten en inzichten het Auditteam is gekomen. Een deel van de Feyenoord-aanhang kwam het stadion binnen zonder te zijn gefouilleerd. Supporters met vuurwerk en fakkels werden aangehouden, maar (dus) lang niet allemaal. Na de aftrap werd er veel vuurwerk afgesloten, en op de overvolle Gerard Meijer-tribune werd rond de aftrap een groot spandoek uitgerold terwijl er verschillende supporters met fakkels zwaaiden.
Het onderzoek heeft uitgewezen dat het vuurwerk gecoördineerd door de supporters is aangestoken. Zo waren de fakkels genummerd naar plekken in het stadion. Mede omdat er op verschillende plekken ook nog eens supporters op de trappen terecht kwamen, kon de brandveiligheid niet worden gewaarborgd. 'De kans dat door fakkels of afgeschoten projectielen de vlag in brand had kunnen vliegen en dat in de brand en rook mensen in paniek waren geraakt, mensen brandwonden hadden opgelopen en dat mensen verdrukt zouden worden, is te groot om er niets tegen te doen en daarom moet daartegen worden opgetreden', schrijven de onderzoekers.

Angst voor een confrontatie

De verschillende partijen die tijdens het duel verantwoordelijk waren voor de openbare orde, hebben wel samengewerkt, maar konden niet blindelings op elkaar vertrouwen, besluit het Auditteam. Het optreden van de aanwezige stewards blijft vaak beperkt, omdat medewerkers vrezen voor een vijandige situatie en onwenselijk gedrag dus eerder proberen te laten de-escaleren dan dat ze de daders direct aanspreken. Sommige verantwoordelijkheden hebben bovendien toegegeven dat zij er bij het delen van vertrouwelijke informatie rekening mee houden dat deze kan lekken naar leden van de harde kern.

Aboutaleb

Het onderzoek heeft (nog) geen concrete consequenties voor toekomstige wedstrijden in De Kuip. Wel is duidelijk dat burgemeester Ahmed Aboutaleb kennis heeft genomen van het rapport.