Favorieten etappe 18 Tour de France 2023 | Welkome overgangsrit, al kan het - ook hier - alle kanten uit!

Sportnieuws
donderdag, 20 juli 2023 om 8:27
copyright proshots 21617025
Na al het geweld van de afgelopen dagen heeft de A.S.O. het qua uittekenen weer even wat rustiger aan gedaan. Op donderdag en vrijdag staan er twee overgangsritten op de rol, maar ook daar wij met alle liefde op vooruit!  

Parcours etappe 18 Tour de France 2023

De achttiende rit van deze Tour de France brengt het peloton over 187 kilometer van Moutiers naar Bourg-en-Bresse. In die laatste plek krijgen de rappe mannen vermoedelijk een beloning voor al het klimwerk dat ze de afgelopen week hebben doorgemaakt. Dat was dan ook de bedoeling van de A.S.O., die voor deze etappe expres de heuvels links laat liggen. In de bijna 190 kilometer lange rit zitten er slechts twee beklimminkjes van vierde categorie, die voor renners die er al zeventien dagen Tour op hebben zitten normaliter geen probleem moeten vormen.
Goed, starten doen we dus in Moutiers. Vanuit die plek trekken we in noordwestelijke richting, waarbij we onder meer Chambéry - thuisbasis van AG2R Citroën - aandoen. Ben dus niet verbaasd als er mannetjes van die Franse ploeg voorin willen postvatten gedurende de rit, die voor het overgrote deel dus over panvlakke wegen verloopt. De tussensprint - voor zover die nog van belang is - is op goed 55 kilometer van de aankomst in Saint-Rambert-en-Bugey.
Op vijftien kilometer van de aankomst is er nog een klein obstakel van twee kilometer aan drie procent richting Revonnas, maar dit zal met een peloton op hoge snelheid ook weinig schifting veroorzaken. Vanuit daar gaan we in licht dalende lijn naar de laatste tien kilometers.
De laatste kilometers zijn mooi te noemen. Tussen zes en twee kilometer van de aankomst wachten er wel nog wat rotondes en een versmalling, maar op een bocht op 1500 meter en een brede, flauwe bocht onder het vod na is het allemaal rechttoe rechtaan. Finishen doen we op de brede Boulevard Charles de Gaulle in Bourg-en-Bresse, uiteraard vernoemd naar de beroemde Fransman uit de Tweede Wereldoorlog. Hier lopen de laatste honderden meters nog heel licht bergop, aan zo'n twee procent.
Tijden
Start: 13.05 uur
Finish: ongeveer 17.30 uur

Weer etappe 18 Tour de France 2023

Het belooft weer rond de 30 graden Celsius te worden in Frankrijk, dus de coureurs mogen zich opnieuw opmaken voor een hete dag. De wind staat voor het gros van de dag (licht) op de kop, dus dat spreekt in het voordeel van de rappe mannen.

Favorieten etappe 18 Tour de France 2023

Na al het klimgeweld van de afgelopen dagen denken we dat de kans het grootst is dat er op donderdag nog eens gesprint gaat worden. De rappe mannen zullen niet voor niets die zware Alpen overleefd hebben, met groene trui Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) voorop. De Belg en zijn ploeg, lead-out Mathieu van der Poel incluis, hebben het de afgelopen dagen relatief rustig aan kunnen doen en zullen zich op die manier op deze spurtersrit hebben gericht.
Bij Jayco AlUla rijdt een man rond die er veel voor over zou hebben om zich nog eens met Philipsen te meten: Dylan Groenewegen. De Nederlander ging voor zijn doen vrij goed omhoog in deze Ronde van Frankrijk en dat kan zich in Bourg-en-Bresse nog wel eens uitbetalen. Aangezien de Australische formatie nog altijd met acht man is, kunnen zij zich ook committeren aan de achtervolging op een groep vluchters.
Twee jongens zijn zeker goed de bergen overgekomen: Mads Pedersen (Lidl-Trek) en alleskunner Wout van Aert (Jumbo-Visma). Zij wisten zelfs in de klimtijdrit op dinsdag nog een top tien uit het vuur te slepen en kwamen eigenlijk alle cols goed over. Dat kan ze een licht voordeel geven tegenover de andere spurters, die beduidend meer moeite hadden.
Zo reed de uiteindelijk opgegeven Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) in zijn uppie achterop in de koninginnenrit op woensdag en merkt ook Sam Welsford (DSM-Firmenich) dat zo'n grote ronde niet in de koude kleren gaat zitten. Biniam Girmay van het gehavende Intermarché-Circus-Wanty zal ook voelen dat zo'n Tour misschien net iets anders is dan andere wedstrijden.
Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) hoopt met Danny van Poppel ook nog altijd op een dag waarop alles in zijn plaats valt. Datzelfde geldt voor Alexander Kristoff (Uno-X), Bryan Coquard (Cofidis, stiekem aan een goede Tour bezig), Luca Mozzato (Arkéa Samsic), Peter Sagan (TotalEnergies), Cees Bol (Astana) en Corbin Strong (Israel-Premier Tech), al kijken we dan al iets verder in het sprintersgilde.
In zo'n derde week zijn er ook nog altijd mannen die het wél willen proberen via een vlucht. Magnus Cort (EF Education-EasyPost) is daar het lichtende voorbeeld van, net als zijn ploegmaat Alberto Bettiol. Bij Soudal Quick-Step hebben ze met Rémi Cavagna en Kasper Asgreen ook hardrijders over. Verder verwachten we pakweg Benoit Cosnefroy (AG2R Citroën), Fred Wright (Bahrain Victorious), Alex Aranburu (Movistar), Victor Campenaerts, Florian Vermeersch (Lotto-Dstny) en Anthony Turgis (TotalEnergies) wel met een poging.
Topfavorieten: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Dylan Groenewegen (Jayco AlUla)
Outsiders: Mads Pedersen (Lidl-Trek), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) en Sam Welsford (DSM-Firmenich)
Longshots: Alexander Kristoff (Uno-X), Bryan Coquard (Cofidis), Peter Sagan (TotalEnergies), Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty), Cees Bol (Astana), Luca Mozzato (Arkéa Samsic), Magnus Cort (EF Education-EasyPost) en Fred Wright (Bahrain Victorious)