EK 2024 Dag 8 | Nederland speelt doelpuntloos gelijk tegen Frankrijk

vrijdag, 21 juni 2024 om 22:53
copyright proshots 25557052
Dag 8 op het EK belooft spectaculair te worden, met ons eigen Nederlands elftal tegen vice-wereldkampioen Frankrijk als mooiste affiche. Beide ploegen wisten hun eerste wedstrijd te winnen, waardoor dit nu al de strijd om plaats 1 in poule D genoemd mag worden. Polen speelt tegen Oostenrijk om de eerste overwinning en mogelijk al de laatste strohalm voor het halen van de volgende ronde. Verder speelt Slowakije, dat verrassend won van België, tegen Oekraïne, dat tegen Roemenië juist een dramatische start van het EK kende.

Kylian Mbappé

Bij Frankrijk zal men tot het allerlaatst wachten met het wel of niet opstellen van Kylian Mbappé. De steraanvaller viel tegen Oostenrijk geblesseerd uit met een gebroken neus, terwijl het masker dat hij gisteren op de training droeg niet tijdens de wedstrijd gedragen mag worden. Frankrijk zal Nederland tot het laatst in spanning houden over het wel of niet meespelen van de superster.

Slowakije-Oekraïne

De Slowaken begonnen zeer bedrijvig aan het duel met Oekraïne. Keeper Anatoliy Trubin, die de tegenvallende Andriy Lunin (Real Madrid) vervangt, moest in het eerste kwartier twee keer redding brengen bij grote kansen. Ook de Oekraïners toonden zich, waardoor het spel in de openingsfase prettig op en neer golfde. Het kon alleen niet goed blijven gaan voor de meer in het nauw gedreven ploeg; Trubin bracht nóg maar eens redding op een inzet van Feyenoorder David Hancko, maar werd daarna alsnog geklopt door een kopbal van Schranz. Die scoorde tegen België ook al het eerste (en enige) doelpunt. Oekraïne richtte zich op en deed er alles aan om de gelijke stand op het bord te krijgen, maar het mocht niet baten. Doelman Dubravka (Newcastle United) bracht knap redding op een van de meer serieuze pogingen.
In de tweede helft zette Oekraïne stug door. Dit leidde in de 53e minuut uiteindelijk tot de schier onvermijdelijke gelijkmaker. Tien minuten later schoot het in de lies van David Hancko. De verdediger wilde niet opgeven, maar kon de wedstrijd niet voortzetten. In het vervolg was het Oekraïne dat aan bleef zetten in de jacht op meer. Tien minuten voor tijd werd die missie beloond toen een fraai staaltje balcontrole van de ingevallen spits Yaremchuk de voorsprong op het bord zette. In de slotfase gaf Oekraïne die niet meer uit handen en zette het dus een broodnodige stap richting het overleven van de groep.

Programma en uitslagen dag 8 EK 2024

WedstrijdUitslagStatistieken
15:00 Slowakije-Oekraïne1-217' Schranz (Haraslin) 1-0, 53' Shaparenko (Zinchenko) 1-1, 80' Yaremchuk (Shaparenko)
18:00 Polen-Oostenrijk1-39' Trauner 0-1, 30' Piatek 1-1, 66' Baumgartner 1-2, 78' Arnautovic (P) 1-3
21:00 Nederland-Frankrijk0-0