EK 2024 Dag 6 | Kroatië en Albanië in balans na knotsgekke slotfase, Duitsland naar achtste finales

woensdag, 19 juni 2024 om 20:00
copyright proshots 19553740
Nu alle landen op het EK 2024 eenmaal hebben gespeeld, begint de riedel weer van vooraf aan en zien we dus ook het thuisland snel weer in actie. Eerst is de beurt echter aan de Kroaten, die ruim verloren van Spanje (3-0) en dus bepaald niet zonder druk aan hun wedstrijd tegen Albanië beginnen. De Schotten en de Zwitsers tekenen voor het avondprogramma.
De meest in het oog springende wedstrijd op de eerste dag van de tweede speelronde is die tussen Duitsland en Hongarije (18.00u). De Hongaren werden vooraf door sommige experts getipt als een mogelijke verrassing op dit EK, maar na een valse start tegen de Zwitsers is dit voor de underdog tegen de Duitsers direct al een 'do or die'-treffen.

Kroatië-Albanië

Voor de tweede wedstrijd op rij zijn de Albaniërs, op papier verreweg de minsten in poule B, vroeg op voorsprong gekomen. In de eerste helft was duidelijk zichtbaar dat de Kroaten het aanvalsspel wilden dicteren, maar het waren hun tegenstanders die zich in de omschakeling doortastender en slimmer toonden. Sterker nog, Albanië kreeg kort voor rust nog een enorme kans op 0-2.
In de tweede helft begonnen de Kroaten aan hun missie om de gelijke stand op het bord te krijgen, maar dat ging uiterst moeizaam. Albanië hield de 0-1 lang op het bord, maar moest met een kwartier te gaan alsnog capituleren. Kort daarna volgden twee grote kansen om er 1-2 van te maken, waarvan de tweede raak was. Albanië protesteerde, omdat er een overtreding van een Kroaat aan het doelpunt vooraf was gegaan, maar dat mocht niet baten. De wedstrijd leek na de 2-1 even gespeeld, maar Albanië gaf zich niet gewonnen. Diep in blessuretijd werd de volharding van de underdog beloond; uitgerekend de ongelukkige maker van het eigen doelpunt (1-2) tekende voor de gelijkmaker.

Programma en uitslagen dag 6

WedstrijdUitslagStatistieken
Kroatië-Albanië (15.00u)2-21' Laci (Asani) 0-1; 74' Kramaric (Budimir) 1-1; 76' Gjasula (eigen doelpunt) 1-2, 94' Gjasula 2-2
Duitsland-Hongarije (18.00h)2-022' Musiala 1-0; 67' Gündogan 2-0
Schotland-Zwitserland (21.00h)1-113  McTominay 1-0; 26' Shaqiri 1-1