EK 2024 dag 4 | Oud-Ajacied helpt Frankrijk aan overwinning, België verliest verrassend

maandag, 17 juni 2024 om 21:00
copyright proshots 25519564
Op de vierde dag van het EK 2024 komen twee toplanden in actie. Waar onze Belgische zuiderburen - met Romelu Lukaku en Kevin de Bruyne - hun EK-campagne aftrappen tegen Slowakije, trapt het Frankrijk van Kylian Mbappé in de avonduren af tegen Oostenrijk. Hoe staat de directe concurrent en volgende tegenstander van Nederland ervoor na een onrustige voorbereidingsweek?
Voordat we daar achter komen is de beurt eerst nog aan de Oekraïners, die tegen Roemenië een goede stap kunnen zetten richting het overleven van de groepsfase. Van onderschatting zal geen sprake zijn: de Roemenen eindigden afgetekend bovenaan hun kwalificatiepoule, voor het goed gestarte Zwitserland (winst tegen Hongarije, red.).

Roemenie-Oekraïne

Oekraïne toonde zich in de eerste helft de dominante ploeg tegen Roemenië, maar slaagde er niet in tot enorm grote kansen te komen. De Roemenen kwamen er in de omschakeling af en toe ook uit, en verdienden vervolgens zelfs een voorsprong door een fraaie goal van Nicolae Stanciu. De routinier drukte kort buiten de zestien af na een lage voorzet vanaf de zijkant, en zag zijn inzet hard de kruising invliegen. Het spel golfde daarna mooi op en neer, waarbij de 2-0 van Roemenië tot tweemaal toe dichtbij was.
Na de goal had Oekraïne het lastiger om het beoogde aanvalsspel weer op te pakken. In de tweede helft moest de ploeg in het gelegenheidsblauw op zoek naar de gelijkmaker, maar in plaats daarvan was het middenvelder Marin die scoorde. Keeper Andriy Lunin (Real Madrid) zag er bij dat doelpunt niet brandschoon uit. Amper een minuut of vijf was het wéér raak, dit keer via spits Dragus. Na de 3-0 was de wedstrijd gespeeld en probeerde Oekraïne tevergeefs om voor de eer nog iets terug te doen.