Druk op Ten Hag neemt toe na kansloze thuisnederlaag tegen Ajax-opponent Brighton

zondag, 17 september 2023 om 9:41
copyright proshots 22268812
Manchester United heeft zaterdag zijn eerste thuisnederlaag van dit seizoen geleden in de Premier League. Het team onder leiding van Erik ten Hag kwam tekort tegen Brighton & Hove Albion, dat efficiënt omging met zijn kansen op Old Trafford en met 1-3 won. Voor Manchester United is dit al de derde nederlaag van dit seizoen in vijf wedstrijden, wat de druk op Ten Hag zal vergroten. United staat momenteel op de twaalfde plaats. Brighton presteert net als vorig seizoen uitstekend en staat op de derde plaats.
Vanwege het ontbreken van Jadon Sancho en Antony, die beide (voorlopig) niet in genade zijn gevallen, moest Ten Hag creatief zijn om een aanvalslinie te vormen. De coach besloot om Bruno Fernandes op de rechterflank te positioneren en Christian Eriksen op nummer 10 te zetten. Marcus Rashford speelde op links, terwijl Rasmus Højlund zijn basisdebuut maakte. Bij Brighton begonnen twee Nederlanders in de basis, namelijk rechtsback Joël Veltman en centrale verdediger Jan Paul van Hecke. Ansu Fati, die gehuurd wordt van FC Barcelona, maakte zijn debuut in de tweede helft.
Niet voor de eerste keer kwam het grootste gevaar bij Manchester United van Rashford. De aanvaller was Veltman al in de tweede minuut te slim af, maar botste vervolgens op een uitgestoken voet van Jason Steele. De teams waren goed aan elkaar gewaagd, en in de twintigste minuut nam Brighton de leiding. Een voorzet van Simon Adingra werd na een slim overstapje van Adam Lallana binnengeschoten door Danny Welbeck, die een verleden heeft bij United: 0-1.
Rashford bleef het proberen en raakte in de 34ste minuut na weer een nieuwe dribbel de lat van het doel. Dit gebeurde via een blokkade van Veltman, die zich nog net voor de schot kon werpen. Vlak voor rust dacht United op gelijke hoogte te komen. Rashford bereikte ditmaal de achterlijn en bood Højlund een intikker aan, maar de VAR-check toonde aan dat de bal slechts centimeters over de lijn was geweest: geen geldig doelpunt.

United kansloos tegen Brighton

Brighton sloeg in de tweede helft onmiddellijk toe. Pascal Groß stuurde Lisandro Martínez met een schijnbeweging volledig de verkeerde kant op en schoot vanaf ongeveer elf meter binnen: 0-2. United bleef op zoek naar doelpunten, maar in de 71ste minuut werd het nog erger. João Pedro schoot prachtig raak na een voorzet van Tariq Lamptey: 0-3.
De strijd was daarmee nog niet voorbij, want invaller Hannibal maakte er met een schitterend afstandsschot meteen 1-3 van. Het was het eerste doelpunt van de jonge Frans-Tunesische speler in het shirt van United. Ten Hag gooide in de laatste fase alles op de aanval, maar dit leidde vooral tot kansen voor Brighton. Fati kreeg in blessuretijd een uitstekende kans, maar slaagde er niet in om André Onana te passeren, die knap redde.