Bizarre blunder van de VAR: Doelpunt van Liverpool onterecht afgekeurd

zondag, 01 oktober 2023 om 12:45
klopp
Het doelpunt van Luis Díaz in de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur (2-1 nederlaag) had niet afgekeurd mogen worden. Dit wordt bevestigd door PGMOL, de organisatie die toeziet op de uitvoering van wedstrijden in het Engelse profvoetbal. Ze geven toe dat de Colombiaan bij het doelpunt geen buitenspel stond.
Nadat arbiter Simon Hooper middenvelder Curtis Jones in de eerste helft met een rode kaart naar de kant stuurde, leek Liverpool op voorsprong te komen in het Tottenham Hotspur Stadium. Díaz schoot raak na een pass van Mohamed Salah, maar de vlag van de grensrechter ging omhoog. Nu blijkt dat miscommunicatie tussen Hooper en dienstdoende VAR Darren England tot deze verwarring leidde.
England dacht dat het doelpunt was goedgekeurd en zei 'check afgerond' tegen Hooper. De goal was echter afgekeurd, waardoor de, nu achteraf incorrecte beslissing van Hooper, gehandhaafd bleef. Fans merkten op dat de VAR-check zeer snel ging. Dit was omdat England al snel zag dat Díaz geen buitenspel stondo
Op het moment van spelen staat Diaz niet buitenspel
Jamie Carragher toonde direct zijn ongeloof over de beslissing op X. 'Dit is een vreselijke blunder, hoe het ook gebeurd is', zei de voormalige Liverpool-verdediger. 'Maar als ze inzien dat ze een grote fout hebben gemaakt, is het belachelijk dat de beslissing blijft staan alleen omdat de vrije trap al genomen is.' Gary Neville denkt dat Hooper heeft overwogen om de situatie terug te draaien.
'Als je kijkt naar de uitdrukking van de arbiter, denk ik dat hij het doelpunt wilde goedkeuren', zei de co-commentator. 'Er was een moment dat de scheidsrechter zichtbaar geïrriteerd was. Op het VAR-scherm (dat niet op tv te zien was) werd gestopt bij het buitenspelmoment, terwijl het spel doorging. Ze realiseerden zich vrijwel meteen de fout, maar draaiden het niet terug.'
Twee minuten na Díaz' afgekeurde doelpunt scoorde Tottenham via Heung-min Son. Cody Gakpo trok de stand gelijk na een assist van Virgil van Dijk. In de tweede helft kreeg invaller Diogo Jota een indirecte rode kaart. Liverpool hield met negen man lang stand, maar Joel Matip scoorde laat in de wedstrijd een eigen doelpunt. Door de overwinning klimt Tottenham over Liverpool op de ranglijst.