Ajax wint in slotfase met miniem verschil van FK Vojvodina

donderdag, 25 juli 2024 om 22:28
copyright proshots 25835616
Ajax heeft de heenwedstrijd tegen FK Vojvodina in de tweede voorronde van de Europa League winnend weten af te sluiten. In eigen huis wist de ploeg van Francesco Farioli met 1-0 te winnen van de Servische opponent. Branco van den Boomen zorgde vlak voor tijd voor de enige treffer. Volgende week donderdag is de return Backa Topola.
In de openingsfase van het duel had Ajax het betere van het spel, al resulteerde dat niet direct in grote kansen. Buitenspelers Carlos Forbs en Christian Rasmussen werden meermaals aangespeeld, maar verloren de bal ook vaak door een matige vervolgpass. Keeper Remko Pasveer gaf twee matige ballen door het midden die balverlies opleverden. Het tweede moment leidde een gevaarlijk moment in voor de Serviërs, die niet tot een doelpoging konden komen. Ajax kwam met de schrik vrij.
Na 22 minuten werd de thuisploeg voor het eerst gevaarlijk. Uit een corner belandde de bal uiteindelijk voor de voeten van Forbs, die vanaf de rand van de zestien kon uithalen. Het schot van de Portugees werd ternauwernood door keeper Lazar Carevic over het doel getikt. Even later verschenen de Amsterdammers wederom voor het vijandelijke doel. Jordan Henderson bediende Kenneth Taylor met een korte corner en de laatstgenoemde geeft een indraaiende voorzet richting Jorrel Hato. De kopbal van de linksback komt via een Vojvodina-verdediger in de handen van Carevic terecht.
Naarmate de eerste helft vorderde werd Ajax alsmaar beter. Het leverde na een half uur spelen twee kansen op. Eerst trok rechtsbuiten Christian Rasmussen naar binnen toe en haalde hij verwoestend uit met zijn linkerbeen. Het schot, dat richting de verre hoek vloog, werd door keeper Carevic knap tot een corner verwerkt. Kort daarna werd Taylor aangespeeld door Forbs en kon hij de zestien indribbelen. Na een goede aanname poeiert de middenvelder de bal tegen de lat aan.
De druk van Ajax nam toe en dat leverde kort voor rust weer een kans op. Taylor en Forbs zagen hun pogingen geblokt worden en daarna gaf Henderson een subtiele voorzet die door Chuba Akpom net naast werd gekopt. De 1-0 leek een kwestie van tijd. Drie minuten voor rust stuurde Kian Fitz-Jim Devyne Rensch weg aan de rechterkant van het strafschopgebied, maar de rechtsback ging voor eigen succes en schoot voorlangs. Ajax ging ondanks het grote aantal kansen rusten met de brilstand op het bord.

Ajax begon slecht aan tweede helft

In het tweede bedrijf begon Ajax een stuk minder voortvarender. De ploeg van Farioli was minder dominant en maakte veel onnodige overtredingen. De Italiaan besloot daarom om een dubbele wissel door te voeren. Steven Berghuis en Mika Godts kwamen in het veld voor Fitz-Jim en Rasmussen.
Nadat Ajax via Akpom een kansje kreeg vanuit een corner, werden de bezoekers plotseling gevaarlijk. Eerst wist Pasveer in de zeventigste minuut het schot van Mihailo Ivanovic te keren, terwijl invaller Aleksa Vukanovic twee minuten later ook in oog met Pasveer de paal raakte. Ajax wisselde kort daarna weer twee keer. Taylor en Akpom werden respectievelijk vervangen door Branco van den Boomen en Julian Rijkhoff.
De wedstrijd kabbelde voort en in de 83e minuut voerde Farioli zijn laatste wissel door. Jaydon Banel verving collega-aanvaller Forbs. Even later maakte Ajax de bevrijdende 1-0. Godts leverde een indraaiende voorzet af vanaf de linkerflank en invaller Van den Boomen kopte de bal in de verre hoek. Zodoende reist Ajax volgende week met een overwinning op zak af naar Servië.

FT | Ajax - FK Vojvodina (1-0)