Afellay vol lof over Ajax-speler: 'Spelers hoeven alleen te lopen en hij zorgt dat de bal aankomt'

maandag, 27 november 2023 om 13:30
copyright proshots 23049155
Ibrahim Afellay heeft zaterdagavond genoten van Ajax en Steven Berghuis. De aanvaller van Ajax gaf in de gewonnen wedstrijd tegen Vitesse (5-0) meerdere fraaie passes en assists. De oud-PSV'er laat bij Studio Voetbal weten dat hij de Nederlander erg indrukwekkend vond.
Ajax rekende in de Johan Cruijff Arena kinderlijk eenvoudig af met hekkensluiter Vitesse. Al vroeg zorgden de doelpunten van Jorrel Hato en Kristan Hlynsson ervoor dat de spanning uit de wedstrijd was. Na rust waren het Dominik Oroz (eigen goal), Chuba Akpom en Kenneth Taylor die ervoor zorgden dat de achterstand nog verder opliep voor de Arnhemmers. Berghuis gaf twee assists en had ook bij de eigen goal een belangrijk aandeel.
'Toen hij (tafelgenoot Rafael van der Vaart, red.) binnenkwam, vroeg hij meteen of dat moment van Berghuis ook wordt laten zien. Ik zei ja, natuurlijk,' lacht Afellay. 'Er was geen enkele druk van Vitesse, maar hoe hij ze iedere keer weglegt... Hij stak iedereen weg. Hier ook, hij legt hem perfect neer achter de laatste lijn,' vertelt Afellay bij het zien van beelden in de 28ste minuut. Een diepe pass van Berghuis kwam perfect terecht bij een teamgenoot aan de rechterkant.
'De spelers hoeven maar te gaan lopen op het moment dat hij aan de bal komt. 'Hij biedt Akpom een schietkans door hem schuin voor de keeper te zetten.' Ook in de vijftigste minuut onderscheidde Berghuis zich. Hij zette vanaf de rechterkant scherp voor en zag zijn pass tot 'assist' gepromoveerd worden, doordat Oroz de bal achter teamgenoot en doelman Eloy Room werkte. 'Deze voorzet is Berghuis ten voeten uit.'
Het hoogtepunt van de wedstrijd vond volgens Afellay een kwartier voor rust plaats. Berghuis gaf vanaf de zijlijn een schitterende pass aan Taylor tussen de linies door. 'Dit was wel echt de pass van de wedstrijd. Dit was zo'n bloedmooie pass. Eigenlijk zou hij hem helemaal stijf moeten schelden omdat hij die kans mist.'

Berguis kent nog geen productief seizoen

Berghuis begon dit seizoen op het middenveld als nummer 10, maar speelt de laatste tijd vooral als rechtsbuiten. Daar kent de Nederlander tot nu toe nog geen productief seizoen. Na veertien wedstrijden staat hij op één goal en vijf assists. Donderdag neemt Ajax het op tegen Olympique Marseille in de Europa League. Er moet gewonnen worden om zicht te houden op overwintering in het tweede Europese clubtoernooi.